Atracţii turistice de neratat în Torino

Biserica Superga

Biserica Superga

Săptămâna aceasta suntem în Italia, cel puţin online. Am început city break-ul virtual ieri, când am povestit totul despre ce trebuie să ştim înainte de a ne planifica o vacanţă în Torino, iar astăzi am încercat să adun acele atracţii de neratat din oraş. Este vorba despre locurile care fac ca localitatea să fie renumită pentru trecutul sau istoricul ei cultural, despre locurile pe care orice localnic le ştie şi le apreciază şi orice turist care trece pe aici le va ţine minte şi o să povestească despre ele prietenilor care vor dori să ajungă în Torino.

Fără nicio altă introducere, vă las cu lista plină de puncte de interes. Sper că le-am cuprins pe toate, iar de nu, vă aştept cu mare drag comentariile şi promit că o să completez lista. Apropo, despre atracţii turistice vorbim şi mâine, dar atunci vom afla care sunt atracţiile inedite, cele care nu se află în toate ghidurile turistice, dar care fac deliciul unui city break perfect.

 1. Mole Antonelliana (Mole Antonelliana)

  Dacă am fi vorbit despre Roma, am spune că nu aveţi cum să nu vizitaţi Colosseumul. Suntem însă în Torino, deci nu avem parte de un Colosseum, dar avem o emblemă a oraşului. Este vorba despre Mole Antonelliana, o clădire foarte înaltă şi destul de ciudată la o primă vedere. Apropo, clădirea a fost aleasă chiar ca emblema oficială a oraşului pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Torino, din anul 2006.

  Mole Antonelliana găzduieşte Muzeul Naţional al Cinematografiei, de unde puteţi afla câte ceva despre industria filmului din Italia, iar de veţi urca până în vârf (clădirea are 167 metri înălţime, dar veţi putea urca cu un lift din sticlă până la 85 de metri) veţi avea parte de una dintre cele mai spectaculoase privelişti asupra oraşului.

  Informativ, e bine de ştiut şi faptul că această clădire apare pe două monede de 2 euro cenţi din Italia.

 2. Catedrala Sf. Ioan Botezătorul (Cathedral Di San Giovanni Battista)

  Trecem de la un loc emblematic la un altul. Mă refer la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, loc unde se găseşte cunoscutul Giulgiul din Torino sau Sfântul Giulgiu. În cazul în care se află printre voi şi unii care nu ştiu ce este celebrul giulgiu, trebuie să vă spun că e vorba despre o pânză veche care are o urmă ce pare că este o urmă a corpului unui om, se crede că este vorba despre pânza care l-a acoperit pe Iisus în mormântul său.

  Există, desigur, şi oameni care spun că ar fi vorba doar despre o pictură realizată manual şi nu este vorba nici pe departe de o pânză ce l-a acoperit pe Iisus. Oamenii de ştiinţă susţin faptul că pânza nu este nici pe departe atât de veche.

  Cât de autentic este sau nu giulgiul nu ştim nici noi, dar ştim sigur că trebuie să treceţi pe aici, indiferent de care vă este credinţa şi ce credeţi că se află în spatele legendelor.

 3. Palazzo Madama

  Palazzo Madama

 4. Biserica Superga (Basilica Superga)

  Torino este un oraş cu multe biserici ce merită să fie văzute. Cum avem parte de un city break de doar câteva zile, vă sfătuiesc să vă limitaţi la doar două dintre ele. Prima este cea de mai sus, iar a doua este Biserica Superga, loc care nu doar că are o poveste frumoasă în spate, dar ne oferă şi o privelişte demnă de “tras în poze”. Lăcaşul sfânt este situat pe dealul Turinese, care măsoară aproape 670 de metri înălţime, iar de acolo de sus veţi putea vedea chiar vârfurile acoperite de zăpadă ale Alpilor.

  Cât despre povestea din spatele bisericii, Princes Vittorio Amedeo II şi Eugen de Savoia au ajuns pe deal pentru a afla unde sunt trupele armatei franceze şi spaniole care asediau oraşului. Pentru a sărbători victoria, s-a ridicat biserica ce parcă domină orizontul oraşului şi îl păzeşte în acelaşi timp.

 5. Palatul Regal (Palazzo Reale)

  Am terminat capitolul “biserici” şi trecem la următorul capitol: “palate”. Oraşul este plin de clădiri unde familiile regale din Italia au locuit. Palatul Regal a fost casa regelui din Sardinia până în anul 1859 şi apoi al lui Vittorio Emanuele II, rege al Italiei, până în anul 1865.

  Timp de două secole au lucrat cei mai cunoscuţi artişti la operele de artă şi la piesele de mobilier din palat, dar de departe cel mai interesant lucru de văzut este scara lui Domenico Ferri, decorată cu picturi sau statui. Trecând de această scară veţi ajunge la primul etaj, iar de aici aveţi de vizitat cât mai multe dintre camerele deschise, pentru că începe turul adevărat al palatului.

  Pentru a nu trece din cameră în cameră fără a afla povestea din spatele fiecărui lucru din aceste încăperi, vă recomand să vizitaţi palatul cu un ghid turistic, care să vă explice pe îndelete.

 6. Palatul Madama (Palazzo Madama)

  Chiar în centrul oraşului se află una dintre reşedinteţe familiei de Savoy, care acum este sediul Muzeului de Artă Antică. Mai pe scurt: odată ce vă veţi opri aici veţi vedea şi un palat extraordinar, dar veţi avea parte şi de exponatele muzeului.

  Sunt patru etaje, iar vizita începe cu subsolul clădirii, pline cu tot felul de exponate medievale şi sculpturi în piatră ori bijuterii.

  Interesant este să urcaţi la Turnul cu Comori, unde puteţi admira şi un tablou al celebrului Antonello da Messina. La finalul vizitei, nu uitaţi să treceţi pe la librăria muzeului de unde puteţi cumpăra vederi sau alte pliante cu tot felul de informaţii despre palat şi nu numai.

 7. Museo Egizio

  Museo Egizio

 8. Muzeul Egiptului (Museo Egizio)

  Ultima atracţie turistică pe care vreau să o propun astăzi este Muzeul Egiptului. Nu este însă cel din urmă punct de interes, pentru că se spune că muzeul este unul dintre cele mai mari de acest tip din lume. Ba chiar că este al doilea muzeu dedicat Egiptului, după cel din Cairo, din lume.

  Aici veţi putea vedea tot felul de antichităţi egiptene din toate colţurile lumii, pe care familia Savoy le-a adunat încă din secolul al XVIII-lea. Sacrofage, mumii, texte sacre, papirusuri sau alte artefacte, unele care datează din secolul al IV-lea Î.H., le veţi putea vedea aici.

Acestea fiind spuse, sper să reuşiţi să ajungeţi la cât mai multe dintre atracţiile turistice de mai sus atunci când veţi pleca la Torino. Aşa cum vă spuneam însă de la început aceste puncte de interes nu sunt toate pe care vi le recomandăm. Voi reveni mâine cu alte obiective inedite de vizitat în oraş sau în jurul acestuia.

Voi unde vreţi să ajungeţi pentru prima dată la Torino? 🙂

Surse foto: delphaber/ Flickr.com, stefano@torino/ Flickr.com şi kemaxdu/ Flickr.com.

Resurse: turin.world-guides.com şi turismotorino.org.

Comentarii 1
 1. Pingback: Top 3 muzee în care să te pierzi

Adauga un comentariu

Torino
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica