Atracţii turistice de neratat în Porto

Museu Romantico da Quinta da Macieirinha

Museu Romantico da Quinta da Macieirinha

Odată ce aţi ajuns în Porto şi v-aţi şi cazat, următorul pas ar fi să vă scoateţi din bagaje lista cu obiective turistice pe care nu le puteţi rata pentru a vedea care este mai aproape de locul unde staţi.

Dacă e marţi atunci începem noi să vă povestim despre toate atracţiile turistice importante din oraş şi nu avem cum să începem cu altceva decât chiar cu Centrul Vechi. Aşa cum v-am povestit şi ieri, Centrul Istoric este un adevărat punct de interes, aici se află şi Casa do Infante, unde se crede că s-a născut Henric Navigatorul, şi este şi un loc aflat în Patrimoniul UNESCO.

Pentru că sunt multe locurile de vizitat în Porto, le iau pe rând sperând să nu scap din vedere ceva important şi să reuşiţi să le vedeţi pe toate pe parcursul vacanţei voastre.

  1. Muzeul Serralves (Museu Serralves / Museu de Arte Contemporanea)

    Am început cu Muzeul Seralves nu pentru că este cel mai mare muzeu din Porto, deşi are 14 camere pline de expoziţii pline cu opere de artă ale artiştilor contemporani, ci pentru că este unul dintre acele locuri pe care le poţi vizita acum şi care pot fi văzute şi peste câteva luni cu acelaşi interes, căci expoziţiile se schimbă mereu.

    Dacă ajungeţi în Porto la finalul lunii mai trebuie să ştiţi că aici are loc Serralves em Festa, un festival unic destinat culturii şi artei pe care ar fi mare păcat să-l rataţi.

  2. Vinul de Porto are propriul muzeu

    Vinul de Porto are propriul muzeu

  3. Muzeul Romantic Quinta da Macieirinha (Museu Romantico da Quinta da Macieirinha)

    Dacă tot este Sfântul Valentin atunci nu avem cum să nu povestim nimic despre Muzeul Romantic Quinta da Macieirinha. E drept, nu este vorba musai despre cupluri, nu se regăsesc nici inimoare sau alte asemenea, ci aici este reconstruită atmosfera oraşului în timpul erei romantismului. Cu ajutorul exponatelor aflăm de aici cum a fost viaţa pentru aristocraţii secolului XIX şi cum a fost casa regelui Charles Albert de Piemont, pentru că aici şi-a petrecut regele o perioadă din viaţa sa şi tot în acest loc şi-a găsit sfârşitul în 1849.

    Sfatul nostru este să încercaţi să ajungeţi în toate camerele, mai exact în sala de bal, garderobă, cameră de biliard, sala de mese, camera de oaspeţi, pentru că toate au un iz aparte.

  4. Muzeului Vinului de Porto (Museu do Vinho do Porto)

    Povestim despre Porto şi ne ducem cu gândul la Vinul de Porto. Era culmea să nu existe un muzeu special pentru licoarea lui Bachus nu?

    Cei care vor ajunge aici vor afla totul despre celebrul tip de vin, de la cum a fost el comercializat în trecut, până la producţia de astăzi şi ce au însemnat toate acestea pentru economia oraşului şi chiar economia ţării.

    E bine de ştiut că Muzeul Vinului de Porto este parte a Muzeul Oraşul sau Museu da Cidade, iar cei care au Cardul Porto beneficiază de gratuitate pentru vizite.

  5. Turnul Clerigos (Torre dos Clerigos)

    Nu aveţi cum să nu vedeţi din orice colţ al oraşulu Turnul Clerigos, pentru că are aproape 80 de metri în înălţime, ba chiar la momentul construcţiei era cea mai înaltă clădire din Porto.

    Probabil că atunci când veţi vedea cele peste 200 de trepte pe care trebuie să le urcaţi până în vârf entuziasmul o să scadă simţitor, dar credeţi-mă că de acolo de sus veţi admira cea mai frumoasă privelişte asupra oraşului, deci merită fiecare muşchi încordat la fiecare treaptă. De fapt, asta e atracţia în sine: imaginea de sus a oraşului.

  6. Palacio da Bolsa

    Palacio da Bolsa

  7. Palatul Bursei (Palacio da Bolsa)

    Palatul Bursei are o istorie destul de faină, în sensul că lucrările de construcţie au durat 30 de ani, iar autorităţile au ridicat această clădire pentru a se putea mândri cu puterea economică a oraşului. Evident că în timp funcţionarii publici de aici s-au mutat în clădiri mai puţin fastuoase, iar imobilul a devenit atracţie turistică, mai ales că Palatul Bursei poate fi confundat cu un palat regal de către cei care nu ştiu istoria din spatele clădirii.

    Acum locul este gazdă pentru tot felul de expoziţii temporare, dar şi unele care nu se schimbă. De exemplu, în Sala Arabă se regăsesc nenumărate arabescuri, vitralii, toate evocând gusturile maurilor din timpul evului mediu.

  8. Grădinile Palatului de Cristal (Jardins do Palacio de Cristal)

    Jardins do Palacio de Cristal

    Jardins do Palacio de Cristal

    Nu pot rata să vă spun măcar câteva vorbe despre un parc imens, un loc unde vă puteţi odihni după atâtea atracţii turistice vizitate. Parcul este plin de fântâni de o frumuseţe incredibilă, satui şi alei mai mari sau mai mici. Apropo de alei, cea mai cunoscută este Avenida das Tilias, de unde puteţi vedea Râul Duoro.

    Mai mult, există şi mai multe grădini speciale, cu anumite teme, precum Jardim dos Sentimentos (Grădina sentimentelor), Jardim das Plantas Aromaticas (Grădina de Plante Aromatice) şi Jardim do Roseiral (Grădina cu Trandafiri).

  9. Catedrala Porto (Se do Porto)

    Lăcaşul de cult a fost ridicat între secolele al XII-lea şi al XIII-lea şi sunt convinsă că nu asta constează pentru voi, ci decoraţiunile care sunt de fapt nişte plăci ceramice ce descriu scene inspirate de Cântecul lui Solomon.

    Arhitecţii sau aceia dintre voi pasionaţi de arhitectură îşi vor da seama că biserica are atât elemente din gotic, cât şi din baroc sau romanesc, noi ceilalţi, care nu putem citi în acest fel niciun imobil, vom vedea una dintre cele mai mari şi mai impunătoare biserici din Porto.

Nu ştiu de voi, dar eu am obosit printre atâtea atracţii turistice. Pun punct azi, dar vă promit că mâine o iau de la capăt cu alte puncte de interes ceva mai necunoscute din Porto.

Voi aţi mai adăuga ceva pe lista acelor locuri care nu trebuie să le ratăm în Porto?

Surse foto: Torradaemeiadeleite/ Flickr.com, fortes/ Flickr.com, Simon Blackley/ Flickr.com şi wikipedia.org.

Resurse: tripadvisor.com şi gooporto.com.

Comentarii 2
Adauga un comentariu