Atracții turistice de neratat în Kiev

Manastirea Grotelor

Mânăstirea Grotelor

Am povestit ieri despre acele informații esențiale pe care trebuie să le știe toată lumea înainte să plece în Kiev, dar este timpul să trecem la acele atracții de neratat, adică la acele locuri pe care trebuie să le vedeți indiferent de cât de lung este city break-ul vostru.

Aș începe cu un bulevard pe care nu mulți turiști îl știu, dar pe care îl recunosc toți localnicii. Este vorba despre Bulevardul Khreshchatyk, care se află chiar în topul cu bulevardele de lux din Europa. De multe ori, la final de săptămână accesul mașinilor este interzis aici, așa că vă veți putea bucura de o plimbare lungă în liniște, plimbare care se poate lungi pe mai bine de 1.2 kilometri, căci atât de lungă este artera.

Despre acest bulevard vă mai spun doar că denumirea lui provine din cuvântul “krest”, care înseamnă cruce, iar dacă vă veți uita pe o hartă veți vedea că artera are, într-adevăr, formă de cruce. Ruta a fost distrusă în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, dar a fost refăcută repede, parcă și mai frumos decât a fost în trecut.

 1. Mânăstirea Sfântul Mihail (Michailivskij Solotoverchij Monastir)

  Kievul este un oraș cu multe lăcașe de cult și multe sunt cele care merită văzute. Cum nu puteam însă să vă recomand petrecerea vacanței numai prin biserici și mânăstiri, m-am gândit să vă povestesc despre două dintre ele, unele dintre cele mai frumoase și cele mai mari.

  Prima este Mânăstirea Sfântul Mihail. Are o boltă poleită cu aur și este prima ridicată în stilul Evului Mediu, interesant este că dacă exteriorul este renovat în stil baroc ucrainean, interiorul a rămas în stil bizantin. În speranța că printre voi se află și persoane cât de cât interesate de arhitectură nu vă mai spun nimic despre stilul acestei mânăstiri.

 2. Mânăstirea Grotelor (Kiev Pechersk Lavra)

  A doua mare mânăstire de care vreau să vă vorbesc este Mânăstirea Grotelor (este cunoscută și după denumirea “Mânăstirea Peșterilor”) care e de fapt un complex întreg, format din turnul cu clopot, Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Biserica tuturor Sfinţilor, Biserica Înălţării Sfintei Cruci, Biserica Naşterii Maicii Domnului şi Biserica Primăverii Dătătoare de Viaţa. Lăsând însă la o parte toate acestea, de departe toată lumea vrea să ajungă la galeriile subterane.

  Poarta Aurita

  Poarta Aurită

  Se spune că aici trăiau călugări și că aceștia au construit aceste galerii care au devenit acum atracția principală. Coridoare lungi și întunecate, extrem de înguste, fără nicio sursă de lumină în afară de lumânările purtate de turiști! Cam așa se poate “traduce” experiența, dar simpla ideea că ceea ce văd turiștii nu este decât o infimă parte din total și legendele care stau în spatele acestor ziduri sau mormintele credincioșilor de aici transformă locul în unul cu farmec aparte.

  Bine de știut este că acest complex se află în patrimoniul UNESCO și datează tocmai din anul 1051…

 3. Poarta aurită (Zoloti Vorota)

  Este principala poartă antică de intrare în oraș, a fost proiectată cu fiecare detaliu și acum nu ne putem bucura decât de o copie a ceea ce era odată acest monument. Se spune însă că toate detaliile sunt păstrate și că nimic nu este schimbat.

  De ce vă spun să mergeți și aici? Pentru imaginea spectaculoasă pe care o să o aveți dacă veți urca treptele din interiorul porții și, evident, pentru frumusețea monumentului în sine.

 4. Casa Himerelor

  Casa Himerelor

 5. Casa Himerelor (Gorodetsky)

  Un loc aparte în Kiev este Casa Himerelor, ridicată de arhitectul Vladislav Gorodetsky, considerat un Gaudi al orașului. Eu nu aș merge așa de departe, dar clădirea are cu siguranță ceva special, mai exact decorațiunile care o împodobesc: diverse animale exotice sau scene de vânătoare sunt pe fațada clădirii.

  Un alt lucru interesant este… unghiul din care o vedeți. Să vă explic: poziționați-vă în fața clădirii și numărați etajele! Apoi duceți-vă în spatele clădirii și veți vedea că din 3 etaje o să vi se arate 6.

  Cu trompe de elefanți în loc de burlane, antilope, broaște, sirele sau antilope, trebuei să vă rupeți câteva minute și să vedeți imobilul.

 6. Muzeul Cernobîl (Українськии національний музей “Чорнобиль”)

  Nu am cum să închei lista obiectivelor turistice de neratat fără să povestesc măcar puțin despre Muzeul Cernobîl. Imaginea nu va fi una veselă, nici nu ar avea cum pentru că este vorba despre un muzeu dedicat celui mai mare dezastru radiologic din istoria umanității, dar în schimb putem afla mai multe despre ce a însemnat evenimentul pentru întreaga lume și putem afla mai multe informații despre dezastru în sine.

  Muzeul are mai bine de 7.000 de exponate, pe care le puteți vizita în cele cinci săli și cuprind atât fotografii de la fața locului, cât și hărți sau documente care la acea vreme erau secrete și dacă aveți ceva timp de petrecut aici puteți să solicitați și un film documentar din care o să aflați tot ce vreți să știți despre evenimentul tragic.

Mă opresc aici pentru astăzi, nu pentru că nu aș mai avea despre ce atracții importante să vă povestesc, ci pentru că deja sunt destul de multe pentru un city break și trebui să mai aveți timp și pentru atracțiile inedite despre care vom povesti pe larg mâine.

Până atunci însă sunt tare curioasă voi ce ați vizitat al Kiev sau ce vreți să vedeți odată ce ați ajuns acolo? 🙂

Sursă foto: Anosmia/ Flickr.com, thisisbossi/ Flickr.com și Anosmia/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com și kievapts.com.

Adauga un comentariu