Atracţii mai puţin cunoscute din Viena

Una dintre clădirile Gasometers care au devenit locuinţe

Un city break la Viena nu înseamnă doar să stai cu harta oraşului în mână şi să bifezi cu stricteţe pe unde ai trecut şi care sunt locurile care au rămas pe lista cu “de vizitat”, pentru că asta nu este cu adevărat o vacanţă reuşită, nu-i aşa? Ar mai trebui să existe şi momente în care pur şi simplu să staţi şi să admiraţi localnicii sau peisajele de pe o bancă dintr-un parc ori să vă plimbaţi pe străzi fără să aveţi un anume traseu stabilit cu grijă înainte, zic eu!

Ei bine, dacă pentru Viena vă povestesc despre un parc frumus şi necunoscut de mulţi dintre turişti, unde aţi putea petrece câteva minute bune de relaxare, în legătură cu plimbatul pe străzi fără un anume traseu stabilit dinainte nu vă pot ajuta. De ce? Păi nu prea aveţi nevoie de ajutor pentru a face asta şi în plus în câteva zile de city break parcă ar fi mai frumos să vizitaţi cât mai multe nu? Plimbarea să o lăsăm pentru o vacanţă mai lungă, când timpul nu devine o mare problemă.

  1. Parcul Augarten

    Vă spuneam un pic mai sus că după atât de multe obiective turistice de vizitat ar fi frumos să vă odihniţi într-un parc unde se adună cât mai mulţi localnici şi doar să staţi şi să admiraţi împrejurimile. Dar dacă ar fi vorba despre un parc care să aibă şi o semnificaţie important? Pratic aţi “împuşca doi iepuri dintr-o dată”, pentru că aţi avea parte de odihna atât de necesară, dar aţi şi vizita un obiectiv turistic de valoare.

    Augarten este imens: se întinde pe nu mai mult, nu mai puţin de 52.5 hectare de teren şi să nu vă gândiţi că cine ştie prin ce localitate de pe lângă Viena vă trimit, pentru că este vorba chiar de cartierul secund sau sectorul doi, cum ar zice bucureştenii. Aici puteţi vedea cea mai veche grădină în stil Baroc din tot oraşul şi tot aici veţi da de alei cu mulţi castani, străduţe înguste şi grădini bogate cu flori care mai de care mai colorate (asta dacă nu o să ajungeţi pe timp de iarnă, dar noi tot încercăm să vă convingem că Viena nu e un oraş frumos doar în timpul Sărbătorilor de Iarnă). Vă mai spun încă ceva şi promit că trecem la următorul loc de vizitat care nu e pe lista multor turişti: parcul Augarten este deschis doar pe timp de zi, aşa că plimbările romantice seara târziu este posibil să se termine de fapt cu plimbări romatice în drum către parc şi în drum de la parc către hotelul unde aţi fost cazaţi.
  2. Exponatele din Muzeul Pompierilor sunt şi maşini din 1900

  3. Muzeul Pompierilor

    Câţi dintre voi aţi răspuns când eraţi mici la întrebarea “Tu ce vrei să te faci când vei creşte?” cu “Pompier!”? pentru voi şi nu numai, la Viena este un muzeul special destinat celor care înving flăcările.

    Imaginaţi-vă că aici sunt de la ustensile, la maşinării sau echipamente ale pompierilor din anii 1900 şi până astăzi! Cu alte cuvinte, dacă într-un colţ al muzelui puteţi găsi o maşină de pompieri care abia de mai funcţionează ori nu mai funcţionează deloc, în celălalt capăt puteţi da de o maşină ultra-utilată abia lansată. Nu e faină asocierea?
  4. Muzeul Tehnic

    Pompierii nu sunt pe placul vostru, dar cui nu îi place tehnologia? Da fetelor, ştim, dar pentru voi promit să mă “răzbun” atunci vom discuta despre magazinele din Viena şi care sunt suvenirurile cele mai de… preţ.

    Până atunci însă, revin la Muzeul Tehnic şi vă mai povestesc despre faptul că aici, pe lângă exponate, sunt şi tot felul de programe de care vă puteţi bucura cu cei mici, dacă aţi plecat într-un city break cu familia. Prgramele te… “teleportează în spaţiu”! Nu vă faceţi griji, vă aduc copiii înapoi imediat!
  5. Gasometers

    Gasometers sau “gasometer-ele” sunt de fapt patru containere imense (fiecare are un volum de 90.00 de metri cubi) care, aşa cum ne putem da seama şi după nume, erau în trecut un fel de containere cu gaz. Astăzi, aceste construcţii nu mai funcţionează în acelaşi scop, iar austriecii le-au găsit repede o întrebuinţare: clădirile au devenit locuinţe pentru mulţi vienezi. Aşa s-au transformat cele patru clădiri într-un mini oraş cu până în 3.000 de oameni, un teatru / cinematograf şi tot ce i-ar mai trebui unei localităţi care se respectă.

    Zona are aproximativ 800 de apartamente, la care se adaugă şi 70 de locuinţe de tip cămin pentru studenţi, unde sunt cazaţi 250 de tineri. Lăsând datele la o parte, important de ţinut minte este faptul că aici s-a format o adevărată comunitate distinctă de ceilalţi locuitori ai Vienei şi chiar dacă clădirile au fost ridicate iniţial pentru cu totul alt scop, frumuseţea arhitecturală nu lipseşte.
  6. În Acvariul din Viena sunt peste 3.500 de specii de vieţuitoare acvatice

  7. Aquarium Viena

    Aşa cum vă spuneam mai sus despre clădirile Gasometers, localnicii au ştiut cum să transforme orice imobil în unul cât mai atractiv, drept pentru care nu cred că o să vă speriaţi când veţi afla că vestitul Acvariu din Viena este localizat în nimic altceva decât… o bază anti-aeriană.

    Acvariul are peste 3.500 de specii de vieţuitoare din apă şi este spectaculos şi pentru adulţi şi pentru copii, însă dacă plecaţi în vacanţă cu cei mici la Viena, nu trebuie ratat.

  8. Coloana Ciumei

    Numele nu sună tocmai “atrăgător”, dar Coloana Ciumei din Viena este chiar protopitul după care s-au ridicat celelalte monumente din spaţiul sud-german, ca mulţumire pentru eradicarea epidemiilor de ciump ce s-au finalizat în secolul XVIII-lea.

    Toate coloanele au decoraţiuni cu Sfânta Treime şi cu sfântul Carlo Borromeo, consideraţi de către germani ca fiind ocrotitori împotriva ciumei. Dacă aveţi norocul şi nimeriţi în timpul unei sărbători religioase, puteţi asista şi la tot felul de programe artistice, iar dacă germanilor li se par monumente comune, pe mine una mă impresionează prezenţa unui astfel de “reminder”.

Nu avem pretenţia că am povestit despre toate atracţiile turistice mai puţin cunoscute, dar credem noi că am acoperit câteva dintre punctele de interes care nu sunt pe toate listele vizitatorilor.

Ce obiective turistice credeţi că ar mai completa “lista”?

Surse foto: Gasometer/ Facebook.com, Haus des Meeres Zoo/ Facebook.com şi Feuerwehrjugend Stockerau/ Facebook.com.

Resurse: AboutVienna.org, Vienna.info şi Virtualtourist.com.

Adauga un comentariu