Atracţii inedite în Veneţia

Grand Canal

Ştiaţi de ce capul gondolei are forma aceea ciudată? În primul rând el este de fier şi contrabalansează gondolierii şi nu în ultimul rând forma este de fapt harta stilizată a Veneţiei în sine. Vă spun asta pentru a vă demonstra că totul în Veneţia este bine gândit, iar un city break ar trebui să fie la fel de bine pus la punct. 🙂

Tot ce e musai de văzut în Veneţia într-o mini vacanţă v-am listat frumos ieri, dar oare nu ar fi frumos ca în scurta excursie să vedeţi şi ceva din acele locuri necunoscute de toţi turiştii? Să simţiţi care este spiritul Veneţiei şi să “gustaţi” cu adevărat din tradiţiile acestei regiuni?

Revenind la “oile noastre” propun să luaţi o foaie de hârtie (ceva mai măricică) şi un pix nou (să nu se termine pasta pe parcurs) şi să vă notaţi atracţiile turistice de mai jos care vă fac cu ochiul. La final, să ne spuneţi care sunt cele pe care vreţi să le vedeţi, cele pe care le-aţi vizitat deja, dar şi pe cele care nu vă atrag de nicio culoare, penytru că, să fim serioşi, vor exista şi acestea!

 1. Turnul Clopotniţei (Campanile di San Marco)

  Dacă ieri vă spuneam despre Torre dell’Orologio şi vă povesteam că este cel mai faimos ceas din lume, evident după „vedeta” Big Ben, astăzi este timpul să vă spun despre un alt turn frumos din Veneţia. Este vorba de Turnul Clopotniţei (Campanile di San Marco). Clopotniţa este cea mai înaltă stuctură din Veneţia, aşadar nu cred că mai este cazul să vă spun despre vederea de sus…

  Există şi un lucru pe care doar localnicii îl ştiu, iar voi ca şi turişti este posibil să-l rataţi, dar, noroc ca ne aveţi pe noi la îndemână: din clopotniţă se vede aproape orice, ba chiar atunci când cerul este senin puteţi vedea şi un pic de zăpadă de pe vârful Muntelui Dolomite, dar de sus nu se vede nici măcar un canal din Veneţia.

  Despre clopote vă spun doar că sunt în număr de cinci şi că, potrivit legendei, fiecare sună într-un mod diferit, fiind folosite, în trecut, pentru a anunţa războiul, moartea, sărbători religioase ori alte lucruri. Restul legendei îl veţi afla direct de la “sursă”, adică din Veneţia.

 2. Insula Giudecca

  Veţi găsi oare o grădină în toată Veneţia? Nu mergem după principiul că vă veţi sătura de atâta apă, ci pe ideea că ar fi frumos să vedeţi o grădină chiar în locul renumit pentru faptul că peste tot e numai… apă.

  Ei, insula Giudecca a fost diferită mereu faţă de restul Veneţiei. Până şi în trecut când peste tot erau oameni ce munceau pe unde apucau pentru un trai decent, pe această insulă erau doar vilele nobilimii şi grădinile lor, grădini care s-au păstrat şi până acum, un fel de insulă doar pentru cei înstăriţi.

  În prezent, insula este printre puţinele care nu lasă impresia de muzeu în aer liber, impresie pe care mulţi turişti o au atunci când îşi fac bagajele să se întoarcă acasă, din pricina faptului că nu ştiu ce să viziteze şi în ce perioadă a anului să o facă. Giudecca este specială pentru că are acel aer de centru urban locuit oricând.

 3. Insula San Michele

  Dacă am început să vă spun de insule speciale mai am câteva de notat. San Michele poate ar fi trebuit să fie chiar prima pe listă, dar, având în vedere faptul că nu e o insulă care să “aducă zâmbete” pe feţele oamenilor, am decis să vă spun în primul rând de Giudecca.

  San Michele este cunoscută şi sub numele Insula Morţilor, pentru că aici este şi cimitirul Veneţiei. Povestea începe la finalul anilor 1700, când francezii au invadat Veneţia şi au interzis înmormântările pe teritoriul oraşului.

  Insula este deschisă turiştilor, dar la intrare o să fiţi rugaţi să nu fotografiaţi nimic şi să păstraţi liniştea. Nu o să vină niciun ghid după noi pentru a vă controla dacă pozaţi sau nu mormintele, dar, considerăm noi, moral ar fi ca măcar de data aceasta să renunţăm cu toţii la amintirile din camerele foto.

 4. Colorata insulă Burano

 5. Insula Burano

  Normal că vă povestesc despre mai multe insule, doar este vorba de Veneţia, nu? 😀

  Sper că nu v-am plictisit pentru că sunt abia la Burano ce este… hmmm, să zicem că este la polul opus faţă de insula Murano, de care vă tot explicam ieri. Dacă la Murano toată lumea merge pentru a-şi cumpăra măcat un mic suvenir făcut din sticlă, aici numărul turiştilor nu este atât de ridicat.

  Căsuţele sunt colorate, de fapt toată insula are un aer vesel şi prietenos, iar localnicii se îndeletnicesc cu tot felul de broderii, dar şi cu pescuitul, aşadar doamnelor şi domnişoarelor aveţi cu ce să vă întoarceţi din excursie. Apropo de asta, nu uitaţi să negociaţi preţul la orice lucru pe care vreţi să vi-l achiziţionaţi, pentru că aveţi şanse mari să ieşiţi mult mai ieftin şi barem dacă transportul şi cazare sunt scumpe, măcar un suvenir ceva mai ieftin să luaţi, nu?

  Dacă tot ajungeţi aici nu uitaţi să treceţi şi pe la Biserica San Martino, cu a ei clopotniţă înclinată, şi Muzeul Dantelei.

 6. Scala Contarini del Bovolo

  Un turn… ba o scară… nu, nu e de fapt o casă… aţi înţeles ceva? Nu ştiu exact cum să descriu în câteva cuvinte Scala Contarini del Bovolo, poate doar ca pe o bijuterie arhitecturală chiar în inima Veneţiei, de fapt în apropiere de Rialto şi de Institutul Cultural Român. Ca să găsiţi sigur locaţia, cel mai bine ar fi să vă uitaţi după semnele care duc către Campo Manin şi să întrebaţi prin jur când semnele se termină.

  Scara-turn-clădire este una în spirală şi odată ajunşi sus (în foişor) veţi vedea o altfel de Veneţie, o Veneţie fără turişti, o Veneţie umană… în care aţi putea locui o perioadă lungă de timp fără a avea impresia că sunteţi nişte exponaţi într-un muzeu imens.

 7. Campo del Ghetto Nuovo

  A vizita Veneţia nu înseamnă doar plimbări cu gondola sau întâlniri romantice sub poduri, ci şi multă, multă istorie de “digerat”. Tocmai de aceea, trebuie să vă spun şi despre Campo del Ghetto Nuovo sau primul ghetou evreiesc din toate timpurile. Atunci când spun “ghetou” nu vă refer la un loc asociat cu crime sau mai ştiu eu ce alte nedreptăţi, ci la sensul original al cuvântului, pentru că Veneţia a fost printre primele regiuni din întreaga lume care au renunţat la discriminarea evreilor de prin 1700.

  Campo del Ghetto Nuovo este poate cel mai bun exemplu de atracţie turistică pentru cei care vor să ştie ce înseamnă cu adevărat Veneţia, acolo veţi vedea în prezent o comunitate de evrei fericiţi şi cu siguranţă nu veţi fi pe “drumul bătătorit cu atracţii” realizat de obicei de turiştii de ocazie. Oare ştiţi să ajungeţi la el? E ceva mai complicat, dar încercăm să facem o “hartă”.

 8. Fabrica Arsenal

  Vă spuneam ieri despre fabrica de sticlă din Veneţia, iar astăzi revein cu un alt tip de fabrică – cea de nave, de fapt de “Galere” aşa cum le spun italienii.

  Bărcile făcute aici sunt uşoare şi “agile”, iar italienii care lucrează aici se mândresc că pot face trei astfel de “Galere” pe zi, oare chiar aşa să fie?

Insula Poveglia

Legenda insulei Poveglia

Anunţ încâ de la bun început că insula Poveglia nu este una deschisă vizitatorilor, dar că nu mă pot abţine să nu vă povestesc despre insula bântuită a lagunei.

Cei mai în vârstă localnici spun astăzi că Poveglia este bântuită de fantome, iar cei care ajung pe insulă nu mai sunt lăsaţi să plece înapoi. Povestea a început cu epidemia de ciumă din anul 1576 când insula a fost transformată în acel loc unde erau izolaţi cei bolnavi şi tot aici erau duse trupurile celor care au căzut pradă bolii.

Legenda spune că aproape 200.000 de corpuri fără viaţă au fost aduse aici în timp. Anii au trecut şi prin 1920 în Poveglia a funcţionat un spital pentru cei cu boli psihice, spital condus de un doctor care, fiind şi el bolnav, şi-a chinuit pacienţii, iar într-o bună zi s-a sinucis. Acum că ştiţi şi voi povestea insulei vă puteţi imagina singuri de ce localnicii consideră Poveglia ca fiind un tărâm bântuit.
Sper că nu v-am speriat prea rău şi mai sper şi că nu v-am întristat ori măcar că nu veţi citi finalul textului de astăzi cu lumina stinsă 😀 pentru că vreau să vă anunţ faptul că mâine vom vorbi tot aici despre ce mâncăm delicios, ce bem bun şi unde.

Care credeţi că ar fi acea atracţie pe care nu aţi putea să o rataţi din cele de mai sus?

Surse foto: gnuckx/ Flickr.com, Hobzaur/ Flickr.com şi ell brown/ Flickr.com.

Resurse: Virtualtourist.com, Italylogue.com şi Venice.world-guides.com.

Adauga un comentariu