Atracţii inedite în Marsilia

Muzeul2

Muzeul Faianţei din Marsilia

Am fost ieri în plimbare prin Marsilia pentru a vizita cele mai importante puncte turistice şi sper că oboseala nu şi-a făcut încă efectul printre voi. Mai avem o grămadă de lucruri de făcut în acest orăşel francez, iar astăzi ne vom “delecta” cu cele mai inedite puncte pe care Marsilia le ţine bine bine ascunse dacă nu ştii unde să cauţi şi pe unde să mergi. Dacă sunteţi ceva mai aventurieri din fire sigur veţi fi încântaţi de ceea ce Marsilia are să vă ofere. Aliniamentul urban este un bun camuflaj pentru lucrurile inedite de aici, iar turiştii care vin anual în Marsilia nu află cu toţii de sit-urile cu adevărat deosebite. Poate că nici ghizii experimentaţi nu vă vor spune toate secretele, pentru că deh şi ei preferă să păstreze bine de tot un secret. Nu-i bai, împreună vom umbla cât în lung şi în lat pe străduţele şi gangurile cu iz mediteranean şi vom descoperi perlele Marsiliei.

Vă povesteam şi zilele trecute despre câteva date şi momente din istoria Marsiliei, unul dintre cele mai vechi oraşe din Franţa, iar faptul că orăşelul de la Mediterană are un trecut bogat, ne poate confirma faptul că multe amalgamuri culturale şi amestecuri de stiluri nu pot lăsa în urmă decât o sumedenie de clădiri sau aşezăminte super interesante. Pentru început cred că cel mai bine ar fi să vorbim un pic de:

 • Muzeul faianţei (Musée de la Faïence)
 • Este găzduit într-o vilă magnifică din secolul al-XIX-lea. Practic vila este un mic castel, Castelul Pastré, numit după fostul său proprietar Eugene Pastré, un comerciant de faianţă şi gresie, pasine pe care a împărţit-o împreună cu cei patru fraţi ai săi. Castelul se află la capătul unui bulevard lung într-o vastă arie de 120 de hectare numite Pastré, care au fost achiziţionate de către oraşul Marsilia cu mulţi ani în urmă. Pastré Eugene şi soţia lui Celine Beaulincourt-Marles au vrut să construiască o reşedinţă demnă de festivităţi şi adunări sociale care să ofere plăcere vizuală oricui o vizitează. În jurul anului 1860 le este încredinţată o construcţie a arhitectului parizian Jean-Charles Danjoy care, la cererea autorităţilor din Marsilia nu a reuşit să ducă la bun sfârşit un proiect fără succes. Această avea o casă cu o arhitectură policromă din cărămizi roşii şi pietre albe ornată de curbe şi curbe-contra. Schema castelului permite expunerea a aproape 1.500 piese din ceramică. Toate exponatele muzeului de la parter au fost mutate cu câţiva ani în urmă. De atunci ferestrele au rămas complet goale, ceea ce dă un aspect de reşedinţă simplă muzeului.

  Mai departe mă gândeam să trecem pe la:

 • Golful Morgiou (Calanque de Morgiou)
 • Un loc superb în care două forme de relief ale naturii se îmbină perfect. Golful Morgiou este unul dintre numeroasele golfuri de coastă ale Marsiliei, situat în sudul Franţei. Acesta se află în districtul oficial al Marsiliei-Baumettes. În 1622 pescarii din Marsilia au organizat, cu ocazia venirii regelui Ludovic al XIII-lea la Marsilia, un concurs de pescuit ton. Chiar după atâţia ani partida de pescuit de atunci a rămas celebră datorită numărului extrem de mare al participanţilor.

  În Golful Morgiou se poate găsi Peştera Cosquer situată la extremităţile peninsulei aplatizate de aici. Pestera Cosquer este de fapt deschis într-o stâncă în partea de sud a peninsulei prin separarea Morgiou Sormiou Cove. Intrare este de 37 metri sub mare. Zidurile sale sunt decorate cu picturi şi gravuri datând de la 27.000-19.000 î.Hr. Gravurile şi picturile de aici reprezintă atât animalele terestre, cum ar fi: caprine sau cai dar şi vieţuitoare marine ca: foci sau pinguini. Intrarea in pestera este momentan interzisă pentru protejarea sit-ului.

  Trenul

  Plimbări cu trenuleţul prin Marsilia

 • Trenul în miniatură din Marsilia (Les petits trains)
 • Trenuleţul în miniatură din Marsilia îţi permite să te distrezi copios în timp ce vezi şi ceva atracţii turistice ale oraşului. Te urci frumuşel în el şi conductorul te plimbă ici şi colo prin Marsilia, e ca şi cum ai devenit din nou copil. Acesta nu circulă în sine pe nişte şine, aşa cum probabil vă aşteptaţi, ci merge pe roţi. Un mic secret: trenuleţul e de fapt o maşinuţă de mărimea uneia de golf, ştiţi voi de care, ce trage după ea mici vagonaşe cu lume.

  Nu e Orient Express dar mie mi se pare super fun, şi sincer nu m-aş mai da jos din el. O plimbărică cu trenuleţul niciodată nu strică!

 • Mănăstirea Sfântul Victor (Abbaye Saint Victor)
 • Mănăstirea Sfântul Victor din Marsilia a fost fondată în secolul V de Ioan Cassian, în apropiere de mormintele martirilor din Marsilia. Sfântul Victor din Marsilia cel care a dat numele său pentru mănăstire are o importanţă considerabilă pentru trecerea în noul mileniu prin influenţa sa în întreaga regiune Provence. În anul 1968, primarul din Marsilia, Defferre este pus în cripta de o vastă colecţie a mănăstirii de sarcofage de la sfârşitul secolului V. O serie de sarcofage au fost anterior expuse în muzeul de la Castelul Borély. Biserica este construită pe locul unei cariere care a fost utilizată în perioada elenistică. Galeria în aer liber a mănăstirii a ajuns la adâncimea cea mai mare la baza capelei lui Sfântul Andrei, situat în cripta de la mănăstire sub turnul Isarn. Această locaţie a fost utilizată o perioadă pentru cimitirele greceşti şi romane, care se întind pe o suprafaţă mare. Multe sit-uri au fost găsite in jurul mănăstirii, iar acest lucru a sporit practic “greutatea” acestui loc pentru turismul local.

  Grădinile

  Grădinile vechi din Marsilia

 • Grădinile vechi din Marsilia (Jardin des Vestiges)
 • Jardin des Vestiges din Marsilia este o grădină în spatele Centrului de Bursă al oraşului. Este compusă dintr-un set de ruine arheologice din perioada grecească a Marsiliei. Ruinele au fost descoperite în 1967, fiind create la stadiul actual de Louis Joel Martin, un arhitect peisagist. În timpul lucrărilor realizate în 1967 pentru construirea unui mall in inima Marsiliei o serie de descoperiri arheologice au fost scoase la lumină. Amploarea acestei descoperiri, care se referea la fortificaţiile greceşti au fost compuse din stilouri de înmormântare şi o parte din portul vechi cu o vechime de mii de ani. Zona rămasă, 20 000 de m², a fost sacrificată pentru construirea pieţei de valori.

  Această zonă a fost în vizorul Direcţiei de Antichităţi Istorice timp de zece ani. Studii suplimentare au fost efectuate, şi mai târziu prin în 1994.

 • Parcul de distracţii Coral (OK Corral)
 • Numele parcului a fost inspirat de celebra bătălie de la OK Corral confruntare din 1881 dintre două clanuri rivale ale Arizonei. Parcul are o prezenţă anuală de aproximativ 400.000 de vizitatori. Cele mai multe vizite a fost atins într-o sâmbătă a anului 2005, când 8000 de vizitatori au sosit aici într-o singură zi. Istoria parcului a început în 1966, când Jacky Rex şi soţia lui au decis să deschidă o fermă. Pe parcursul anilor, ferma este îmbogăţită cu mai multe clădiri, oferind în curând iluzia de un adevărat oraş. Atracţia în sine ajunge până în 1970 la dimensiuni impresionante iar ferma este apoi cumpărat de Claude Lorge. Aceasta a fost transformată în parc prin închiderea fermei o perioadă, fiind instalate diverse plimbari şi atracţii tip bâlci.

  Acesta este începutul real al parcului de distracţii. Personalităţi şi lideri ai lumii fanceze animă şi aduc observaţii cu privire la performanţele din parc. Locul oferă joburi permanente şi sezoniere, toate împreună pentru a îmbunătăţi continuu calitatea parcului şi întreţinerea acestuia. În 1979, pe fir intră “Bembom Brothers” veniţi din Ţările de Jos, care preiau şi să dau parcului o adevarata explozie de interes pentru public. În 1993, un concept de cazare este introdus rapid, denumit “Lumea a Tipis”. Cu timpul parcul dezvoltă ideea de a rezort la scară mare.

Cam acestea sunt punctele inedite din Marsilia sper că v-au plăcut şi sunt convins că voi încă mai aveţi energie pentru că încă mai avem de cunoscut orăşelul. Mâine umblăm după mâncare şi vom afla cât mai multe despre treburile culinare la francezi din partea Marsiliei.

Surse foto: wikipedia.org, marseille-provence.info şi wikipedia.org

Resurse: tripadvisor.com, wikitravel.org şi marseille.fr

Adauga un comentariu