Atracţii inedite în Istanbul

Moscheea Sultan Ahmet

Atunci când toate atracţiile ce nu se află pe hărţile turiştilor se întâlnesc… atunci înseamnă că e miecuri şi avem articol nou pe The City Break. 😀

Dacă sunteţi genul acela de turişti cărora nu le place să urmeze veşnicul traseu pe care îl face oricine când ajunge în Istanbul ori dacă, dimpotrivă, voi vreţi să vedeţi tot ce se poate pentru a experimenta cât mai multe atunci când ajungeţi în Turcia, “nu schimbaţi canalul, lăsaţi telecomanda la o parte” de fapt ar fi trebuit să spun “lăsaţi tastele la o parte” pentru că astăzi vorbim despre atracţiile turistice mai puţin cunoscute din Istanbul.

Şi cum în Istanbul atracţiile sunt la fiecare pas, iar multe dintre ele au atâtea semnificaţii încât abia le poţi reţine pe moment, apăi să le mai şi ştii când ajungi în hotel sau înapoi în România, am selectat pentru voi “the best of the best” sau, cum spunem noi românii, “crema cremelor” atracţiilor turistice.

 1. Istiklal Caddesi

  Nu e frumos deloc din partea noastră să nu amintim de niciun bulevard principal din Istanbul. Dacă nu ar fi existat artere importante şi frumoase mai era cum mai era, dar Istiklal Caddesi este o frumuseţe. Calea pietonală de care vă povestesc se află în cartierul Beyoglu şi este ticsită de galerii de artă (unde puteţi să vă bucuraţi de operele artiştilor contemporani ai Turciei, asta după ce aţi vizitat atâta locaţii care aduc aminte de trecut) şi de buticuri cochete, restaurante, patiserii şi alte locaţii de unde puteţi “muşca” serios din Istanbul. Despre mâncarea şi băutura tradiţională vă povestesc mâine promit, dar nu pot să nu vă spun chiar astăzi că acest bulevard ar fi locul ideal pentru a savura o cafea turcească, în timp ce pe stradă vedeţi femei care ţin cont de tradiţia musulmană şi sunt acoperite din cap până-n picioare, dar şi fete tinere care sunt îmbrăcate care mai de care mai colorat.

  Şi dacă tot sunteţi acolo, sfatul meu ar fi să nu rataţi Pasajul Florilor care este faimos, fiind considerat o miniatură a vestitei galerii din Milano.

 2. Stadionul Atatürk

  Nu este chiar în inima Istanbului, ci în cartierul Ikitelli, care deşi pare destul de aproape vă spun de pe acum că e undeva la vreo 30 de kilometri de centru, dar este cel mai mare stadion din Turcia. Aveţi idee câţi oameni pot intra aici? Vă spun eu. Peste 80.000.

  Cum turcii trebuie să găsească ceva special în orice lucru pe care-l construiesc, nici stadionul nu se lasă mai prejos, aşa că arhitecţii care l-au ridicat au făcut copertina în formă de seceră, simbolul steagului naţional, dar şi al oraşului.

 3. Case din lemn sau “Ayasofya Konaklari”

  Nu scoateţi niciun ban din buzunar şi nici nu staţi să vă îngrijoraţi dacă aţi nimerit ori nu în timpul programului de vizită! Asta pentru că este vorba de nişte simple case de lemn! Simple, simple, dar ele sunt ridicate pe vremea otomanilor şi ce se situează undeva în spatele Hagia Sophia, de care v-am povestit ieri.

  Căsuţele ori, mai corect spus, căsoaiele căci unele au şi peste 10 camere, au fost restaurate şi multe dintre ele funcţionează acum drept unităţi de cazare pentru turişti. Nu spun că ar trebui să staţi aici, ci doar că ar fi ok să vă plimbaţi un pic şi să vedeţi cum au fost locuinţele ridicate. Au ceva… “magic” şi cu siguranţă vă vor ajuta să intraţi în atmosfera generală din Turcia.
  Ele se mai numesc şi “Ayasofya Konaklari”, adică vilele Hagia Sophia.

  Muzeul Naval

 4. Muzeul Naval

  Muzeul Naval poate să pară, la prima impresie, un loc destul de plictisitor pentru unii, dar, având în vedere faptul că Istanbul este singurul oraş aflat pe două continente şi care are o deschidere mare către apă, ar fi fost culmea să nu aibă un astfel de muzeul.

  Eu vă sfătuiesc să daţi o fugă şi până la acest muzeu, doar nu o fi foc şi pe bune de nu veţi pleca de acolo încântaţi! Oricum el este situat în Palatul Dolmabahce, aşa că sigur sunteţi în trecere.

 5. Golden Horn sau Haliç

  Golden Horn sau, aş cum îl cunosc localnicii – Haliç, este nimic altceva decât râul care separă partea nouă a oraşului european de partea veche a lui. Un fel de graniţă naturală, loc care poate deveni extrem de romantic pe timp de seară.

  De ce vă povestesc de el? Pentru că aici a fost inima oraşului în trecut (acest lucru se mai poate vedea încă dacă veţi fi atenţi la pieţele şi magazinele încă rămase pe acolo) şi pentru că este un loc numai bun pentru o plimbărică seara care se poate termina poate cu o altă plimbărică pe Galata Bridge. Apropo, înainte de secolul XIX nu era niciun fel de pod pe acest râu.

 6. Muzeul Jucăriilor

  Pe partea asiatică a Istanbulului se află superbul Muzeu al Jucăriilor: Nici nu mai contează dacă sunteţi ori ba în vacanţă cu ai voştri copii, merită să ajungeţi acolo indiferent de situatţie.

  Mai bine de 4.000 de jucării, unele mai noi, altele mai vechi, toate din colecţia Sunay Akın, se află acum într-un muzeu care arată mai degrabă ca o casă de poveşti decât ca un muzeu ce îşi aşteaptă vizitatorii. Vă las şi cu un videoclip de prezentare:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U60HwWL-ukU&feature=player_embedded[/youtube]

 7. Insula Büyükada

  Pe ultimul loc am lăsat poate cea mai frumoasă atracţie din apropierea Istanbulului. Este vorba de inslula Büyükada care face parte cu mândrie din cele nouă inslule din Marea Marmară, numite şi Insulele Prinţeselor, fiind cea mai mare dintre acestea.

  În acte, insula este un cartier al Istanbulului – Adalar. În fapte însă este o oază plină de minuni şi vă explic imediat de ce spun asta. Aici nu se circulă cu maşinile, ci doar cu ajutorul trăsurilor numite “faeton” ori cu biciletele dacă sunteţi fani– apropo sunt şi hoteluri acolo, iar preţurile nu depăşesc 60 de euro pe noapte, asta în cazul în care vreţi un city break mai exotic.

  Pont: pe insulă ajungţi cu vaporul (explic mai jos cât costă) şi cum ieşiţi din port veţi găsi locul de unde se poate închiria o caleaşcă. Aici puteţi să alegţi o călătorie scurtă sau una mai lungă, dacă o veţi alege pe ultima veţi avea ocazia de a vedea şi partea nelocuită a insulei, parte care sunt convinsă că o să placă la nebunie. Cu stânci pline de verdeaţă, situate fix lângă mare şi nimic atins de mâna omului, această zonă este un adevărat loc de luat o gură de aer curat.

Sunt convinsă că nu am reuşit să strâng toate zonele faine de văzut în Istanbul şi, chiar dacă aş putea să spun că nu le-am strâns pe toate pentru că nu aveţi cum să vizitaţi atâtea într-un scurt city break, mai bine vă spun adevărul: m-am pierdut în frumuseţea celor de mai sus şi am uitat sau m-am încurcat în altele. Poate “punem mână de la mână” şi mă ajutaţi prin comentarii să lungim lista, ce spuneţi?

PS – Mâine revin cu bunătăţi ce trebuie gustate în Istanbul şi cu localuri, unele mai ieftine, altele cu preţuri “condimentate bine”.

Voi aţi vizitat măcar una dintre atracţiile de mai sus?

O altă atracție a Turciei este Kusadasi. Înainte de a pleca în vacanță în Turcia este bine să știi câteva lucuri despre obiceiurile locale, locurile ce se pot vizita, mâncarea locală sau prețurile din oraș. Află aceste detalii pe Tai-Tai.net.

Surse foto: Istanbul/ Wikipedia.com, Istanbul/ Virtualtourist.com şi  Proteuss/ Flickr.com.

Resurse: istanbultourist.com, virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Comentarii 1
 1. Pingback: Ce trebuie sa vezi in Istanbul

Adauga un comentariu