Artă la tot pasul în Viena

Turiştii au multe atracţii de văzut în Viena

Care este cel mai atrăgător obiectiv turistic din Viena? Sunt atât de multe, încât nici nu avem cum să alegem, însă un lucru este sigur: Viena are o ofertă culturală atât de bogată, încât a devenit un adevărat magnet pentru toţi turiştii! Cu alte cuvinte, dacă încă sunteţi în dubii privind destinaţia următorului city break e clar că Viena ar trebui să fie cap de listă.

Teoretic, anul cu cei mai mulţi vizitatori pare ar fi fost 2006, în sensul că de atunci au început din ce în ce mai mulţi turişti să-şi dea seama de faptul că Austria nu e ţara unde să te duci doar pentru sporturile de iarnă. Dacă nu ştiţi de ce am pomenit tocmai de 2006, vă spun că anul a fost Anul Mozart şi oare care să fie locul cel mai bun pentru a-l sărbători pe marele artist decât localitatea unde a locuit cea mai lungă perioadă din viaţa lui? E drept, Mozart este cunoscut şi pentru faptul că-şi schimba locuinţele precum îşi schimbă mulţi români preferinţele culturale, însă artistul a locuit în apartamentul devenit muzeu timp de trei ani, ceea ce nu a fost o perioadă scurtă deloc.

Revenind la ale noastre, pe lângă oferta culturală clasică şi locurile care au povestea lor, Viena ne mai oferă ceva la fel de frumos: un oraş unde creaţiile contemporane ale artiştilor sunt la fel de apreciate. De la pictură, la arte decorative, modă sau muzică, toate sunt la fel de apreciate de localnici şi de turiştii în trecere prin Viena.

  Roata este una dintre cele mai dorite atracţii din Prater

 1. Parcul PraterPrater este unul dintre parcurile de distracţii ce concurează de minune cu Disneyland din Paris. E practic un univers destinat copiilor şi celor cu suflet de copil, mai ales că este gigant: are 6km lungime. Nu are cum să nu te impresioneze prin varietatea distracţiilor oferite, aici găseşti tot ce vrei şi apoi mai dai de un lucru care îţi atrage atenţia. De exemplu, Castelul Bântuit, unde vezi tot felul de personaje care te sperie ori ba, un tobogan imens cu apă situat într-o imensă ceaşcă ori Blue Planet, recomandat copiilor cărora le plac dinozaurii pentru că aici se explică totul despre dinozauri.E bine de ştiut şi sezonul în care veţi găsi parcul plin de oameni: 15 martie – 31 octombrie, aşa că dacă veţi alege Viena pe timp de iarnă să nu vă întrebaţi de ce prin parc se plimbă doar doi localnici şi toate “învârtitorile” sunt închise de ceva timp.Dacă vă veţi duce în parc, şi mi-e tare greu să cred că ajungeţi la Viena fără să vizitaţi parcul, nu rataţi trenuleţul Liliputan. El străbate tot Praterul.Să nu uit: tot aici găsiţi Madame Tussauds, unde găsiţi figurine de ceară ale celor mai cunoscute personaje din lume.

  După ce veţi admira figurinele, vă sfătuiesc să intraţi “în culise”. Aici puteţi da un test de inteligenţă cu Albert Einstein, să cântaţi alături de Johann Strauss.

  Să vă mai spun din culise? Pentru fiecare figurină de ceară se lucrează până la şase luni, iar ca şi măsurători se pare că numărul acestea se ridică la nu mai puţin de 500 pentru a nu rata niciun detaliu cu privire la personalitatea ce urmează a deveni figurină de ceară.

  La Madame Tussauds preţul biletului de intrare este de 18.50€, iar pentru copii acesta se reduce la 14.50€. Cu Vienna-Card de care vă povesteam ieri, costul unui bilet este redus cu aproape 4€.

 2. Casa lui MozartVă spuneam un pic mai sus despre legătura Vienei cu Wolfgang Amadeus Mozart. Se spune că în apartamentul situat pe strada Domgasse, numărul 5, artistul a trăit cei mai frumoşi ani din viaţa sa, pentru că în această perioadă a compus două dintre cele mai cunoscute opere ale sale, şi anume “Nunta lui Figaro” şi “Impresario”.

  Lăsând însă informaţiile istorice despre apartamentul lui Mozart, noi spunem că vizita la acest muzeu este clar un lucru pe care nu-l puteţi rata, indiferent dacă vă plac ori ba operele artistului.

  La intrare şi la subsol veţi da de o cafenea de lux şi de o sală de evenimente (asta dacă vreţi să beţi o cafea destul de scumpă într-un spaţiu cultural) dar veţi găsi şi un magazin de suveniruri dacă vreţi să plecaţi acasă cu ceva cadouri pentru cei dragi. La primul etaj este apartamentul în care a locuit Mozart şi la etajul al doilea se află o expoziţie permanentă dedicată artistului.

 3. Muzeul de Istorie a ArteiDacă tot vorbim despre lumea artiştilor, măcar să o lungim şi să vă spun câteva ceva şi despre Muzeul de Istorie a Artei din Viena. Ştiu, parcă nu vă vine să vă duceţi acolo decât dacă sunteţi absolvenţi de Istoria Artei, însă părerea mea e că nu prea aveţi cum să-l rataţi. De ce? Păi tot “valul” de turişti se îndreaptă spre el an de an. Să vă explic mai pe îndelete: pragul muzeului e călcat la propriu în picioare de peste 600.000 de oameni an de an. Atunci cum să-l ratezi? Practic unde vezi coadă la bilete te cam prinzi că acolo este Muzeul de Istorie a Artei.

  Mai în glumă mai în serios, muzeul găzduieşte operele de artă ale habsburgilor, de la colecţii din Egipt sau Orientul Apropiat, până la cele din Grecia, Roma Antică sau Colecţia Numismatică. De neratat este şi domnul de deasupra clădirii, cu o înălţime de peste 60 de metri e cu adevărat impresionant (dacă-l pozaţi fiţi draguţi şi daţi-ne şi nouă o fotografie).

 4. Intarea de la Muzeul Albertina

 5. Muzeul AlbertinaTot din seria “muzeu în Viena, musai de văzut” este Muzeul Albertina. E situate în buricul târgului, aşa că nu vă puteţi plânge că drumul până acolo e cam lung, şi tot despre opera artistice este vorba. De data aceasta însă vă propun să vă bucuraţi de artă grafică, adică de mai bine de 65.000 de desene şi de tot felul de printuri mai vechi sau mai noi, după preferinţe.

  Şi ca să mă asigur că veţi trece pe aici, vă mai spun că printre colecţiile muzeului sunt şi lucrări semnate de Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Rembrandt, Rubens, Claude Lorrain, Eugene Delacroix, Manet sau Cezanne. Eh, ce spuneţi? V-am convins ori ba? 🙂

 6. Palatul SchönbrunnPalatul Schönbrunn este… imens şi extrem de frumos, numai să aruncaţi o privire pe fotografiile din parc, asta ca să nu mai spun că ceea ce este în realitate e mult mai impresionant. Sunt mulţi care vizitează doar exteriorul şi nu pot spune că fac nici bine, nici rău, ci doar că nu aveţi cum să rataţi grădinile colorate, covoarele de flori sau fântânile arteziene din parc.

  Revenind la interior trec peste povestea despre împărăteasa Sisi pentru care a fost ridicat palatul şi vă spun mai bine despre încăperile monumentului. Palatul are 1441 camere (impresonant, nu?) şi din acestea doar 45 pot fi vizitate.

  Nu vă întristaţi pentru că o zi întreagă de aveţi la dispoziţie şi tot nu vă ajunge să vedeţi tot. De aceea zic mai bine să vedeţi Sala Oglinzilor, Cabinetul Chinezesc, Camera Millionen şi ce vă mai face cu ochiul. Asta pentru că pe lângă camere aveţi de văzut şi Grădina Zoologică şi când spun “Grădină Zoologică” nu mă refer nici pe departe la una de tipul celor din România.

  Imaginaţi-vă că a fost premiată ca fiind una dintre cele mai moderne din întreaga lume şi aici trăiesc fericite peste 500 de animale. Este împărţită pe pavilioane, iar cele care atrag cele mai multe vizite sunt Pavilionul pădurii tropicale, cel dedicate Americii de Sud şi ORANG.erie cu orangutani.

 7. Palatul Belvedere

 8. Palatul BelvedereŞtiţi voi filmele acelea în care un palat se află fix în mijlocul unei mări de verde şi de flori şi când să oftezi, observi că mai există şi o fântână sau o piscină mare în faţa clădirii? Exact aşa e la Palatul Belvedere! După ce te prinzi că nu e deloc un vis, începi să te întrebi oare cât de mult ţin austriecii la operele lor de artă? Răspunsul: lucrările sunt nepreţuite şi acest lucru contează şi atunci când vine vorba despre locaţia în care acestea pot fi admirate de turişti. În altă ordine de idei, la Palatul Belvedere aveţi două atracţii: împrejurimile spectaculoase şi operele de artă din interiorul palatului.
 9. Catedrala Sfântul ŞtefanDe la palate trecem la o catedrală, pentru că oriunde v-aţi duce o biserică sau o catedrală e sigur pe lista cu obiective turistice şi mai ales pentru că în Viena Catedrala Sfântul Ştefan este un simbol adevărat. Cu acoperişul cu ţiglă în formă de diamant, altarele, arcadele, turnurile, ce mai, fiecare detaliu a fost bine pus la punct.

  Vă mai povestesc de clopotul catedralei care este unul dintre cele mai mari din lume şi care a fost realizat din fierul obţinut dintr-un turn luat de la turci. Şi ca să vedeţi Viena de la înălţime puteţi urca pe catedrală prin turnul din Nord sau din Sud. Atenţie, când zic că puteţi urca, mă refer la faptul că sunt aproape 350 de trepte până sus, însă odată ajunşi aici veţi uita de numărul lor… asta până când vreţi să vă întoarceţi cu picioarele pe pământ.

  Am găsit şi un album interesant cu fotografii atât de detaliu, cât şi unele care cuprind toata catedrala.

 10. Opera de statSpuneam că Viena este capitala muzicii şi a artei. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt aflaţi că la Opera de stat din Viena cântă doar cei mai buni artişti din întreaga lume, de altfel chiar instituţia fiind printre primele din lume atunci când vine vorba de calitatea muzicii, iar arhitectura şi grandoarea clădirii în sine sunt alte două atracţii care fac din insituţie una musai de văzut.

  Dacă nu aveţi norocoul să participaţi chiar la un spectacol de operă, aflaţi că în aprilie, mai, iunie şi septembrie, în piaţa Herbert von Karajan, adică fix cea din faţa operei, sunt proiectate pe un ecran imens 150 de reprezentaţii live de operă şi de balet. Accesul este gratuit.

  O altă posibilitate pentru un bilet cu preţ redus este să vă duceţi chiar în ultimul moment la casa de bilete. Contrar impresiei că preţul pe ultima sută de metri ar trebui să fie scump, aici costul scade.

  Aşadar, fiţi cu ochii pe site-ul oficial al Operei din Viena şi verificaţi temeinic orarul înainte să plecaţi în city break. Încă ceva: dacă aveţi norocul să vizitaţi opera chiar atunci când se fac repetiţii (mî gândesc că poate nu vă duceţi doar pentru concert şi vreţi să vedeţi clădirea cu lojele impresionante şi sala de spectacole) şi nimeriţi când are loc o repetiţie puteţi asista la repetiţia artiştilor gratuity.

 11. Teatrul NaţionalDe la operă la teatru: Teatrul Naţional din Viena este unul dintre cele mai apreciate teatre din lume, mă credeţi? Nu o spun eu, o spun criticii de teatru şi deşi ştiu că acelaşi lucru l-am spus şi despre Opera de stat şi de alte atracţii din capitala Austriei nu am cum să nu vă precizez asta din moment ce e adevărat… Localnicii îi spun Burg şi programul la teatru e un lucru tare controversat chiar şi pentru vienezi, aşa că vă trebuie un gram de noroc pentru a ajunge la o reprezentaţie. Nu acelaşi lucru îl putem spune însă despre admirarea arhitecturii clădirii, aşa că măcar o fotografie şi tot merită să mergeţi până acolo, în plus chiar peste drum este Primăria Vienei aşa că mai aveţi un obiectiv turistic de văzut tot în zonă.

Eh, după atâtea locuri frumoase care ne încântă doar dacă vorbim despre ele, propun să lăsăm obiectivele turistice de neratat din Viena şi să ne gândim la acele locuri care nu sunt arhi-cunoscute şi care deşi nu sunt vizitate de sute de mii de turişti au un farmec aparte.

Care sunt obiectivele turistice din lista de mai sus care vă atrag cel mai mult? Sau poate aveţi alte locaţii preferate din Viena pe care vreţi să le vedeţi ori le-ai vizitat deja? 🙂

Surse foto: luca.sartoni/ Flickr.com, luca.sartoni/ Flickr.com, Daxis/ Flickr.com şi roger4336/ Flickr.com.

Resurse: Wien.info şi VirtualTourist.com.

Adauga un comentariu