Amsterdam: patinoar în aer liber

Amsterdamul devine un patinoar in aer liber

Amsterdamul devine un patinoar în aer liber

Sau cum poţi vizita oraşul în singurul sezon în care orice alt turist ar fugi de localitate.

E frig (nu, zău? doar e iarnă, nu? :)) ) şi dacă prindeţi şi zilele în care ninge probabil că veţi vedea ceea ce niciun alt turist care a ajuns în plin sezon nu a văzut: multe biciclete care stau nemişcate în locurile speciale de lăsat vehiculele. Dacă la noi scăderea temperaturilor este direct proporţională cu micşorarea numărului de biciclişti, la olandezi nu se întâmplă aşa. Ba chiar poţi număra pe degete maşinile din anumite zone ale oraşului, singurele momente în care bicicletele sunt lăsate să se odihnească fiind zilele cu zăpadă.

Cred că singurul lucru de care ar trebui să vă faceţi griji este bagajul vostru care va fi ticsit de pulovere şi alte articole de îmbrăcăminte cât mai groase, căci în rest nu veţi da decât de linişte. Poate aşa ne dăm seama cu toţii care este de fapt atmosfera reală a oraşului, iar când spun asta mă refer la localnici şi la obiceiurile lor, pentru că atunci când Amsterdamul este plin de turişti nici nu-ţi mai poţi da seama care sunt oamenii care locuiesc aici şi care sunt doar în trecere, iar “agitaţia” este cuvântul care ar defini cel mai bine atmosfera.

A, da, mai am o veste bună: preţurile (de la biletul de avion, la cazare) sunt foarte mici. Evident, nu mă refer la perioada de dinaintea sau din timpul Sărbătorilor de Iarnă, pentru că atunci numai de linişte nu se pune problema oraşul fiind într-o continuă sărbătoare.

Am lăsat la urmă ce este mai frumos: aproape tot oraşul se transformă într-un patinoar în aer liber. Canalele îngheaţă sper bucuria tuturor care lasă bicicleta pentru o pereche de patine.

Surse foto: Denkrahm’s/ Flickr.com.

Adauga un comentariu