Amsterdam, mâncare tradiţională şi nu numai

mancare traditionala Amsterdam

Mâncare tradiţională în Amsterdam

Dacă atunci când mergeţi într-un city break la unguri cu greu veţi găsi un preparat care să nu fie greu digerabil, la olandezi situaţia se schimbă radical, pentru că mâncarea tradiţională este, de obicei, foarte light. În cele mai multe dintre cazuri reţetele se rezumă la legume, lactate şi peşte, dar asta nu este tot…

Propun mai bine să le luăm pe rând: ce mâncăm la Amsterdam de dimineaţă, la prânz şi seara şi să vorbim un pic şi despre preparatele lor tradiţionale.

Se spune că mic dejunul ar trebui să fie regesc! Probabil aşa gândesc olandezii care mănâncă destul de mult la prima masă a zilei, aşadar să nu vă speriaţi dacă la un restaurant vi se vor aduce ouă fierte, şuncă, brânză, dulceaţă şi o cafea cu lapte, toate acestea formând meniul doar pentru o singură persoană. Despre brânză vă mai spun să nu vă speriaţi dacă vedeţi că este acoperită cu ceară roşie, asta este metoda localnicilor prin care păstreză brânza cât mai proaspătă.

Prânzul de obicei este unul pe fugă, ori la un fast food ori ceva rapid la un restaurant, precum pannekoeken, care este nimic altceva decât o clătită groasă cu tot felul de umpluturi, de la şuncă la brânză cu ou, la care se adaugă o porţie de cartofi prăjiţi cu sau fără sos de maioneză. Dacă nimeriţi în Amsterdam toamna sau iarna veţi vedea că mulţi localnici preferă supele care sunt şi ele destul de diferite, dar reţetele se bazează pe cât mai multe legume.

Stridiile se regăsesc în mai toate restaurantele

La cină se mănâncă de obicei peşte, orice fel de peşte care provine din Marea Nordului, de la cod la batog, stridii sau ţipar ori hering. Apropo de ţipar, ar fi bine să încercaţi ţiparul afumat, o adevărată tradiţie în Olanda, şi nu ar trebui să uit nici de calcan ce se serveşte de cele mai multe ori în restaurante cu garnitură de legume.

Mai multe despre cu ce vă veţi “bucura papilele gustative” în Amsterdam în videoclipul de mai jos:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Gxq21D_SLbw&feature=youtu.be[/youtube]

Mă veţi întreba, şi pe bună dreptate, despre desert. Olandezii nu sunt mari fani dulciuri, au şi ei plăcintă cu mere (applegenband) şi un fel de fursecuri prăjite în unt şi zahăr (poffertej) dar lista cu dulciuri nu este tocmai… nesfârşită, să-i zicem. 😀

Ce putem bea la Amsterdam? Bere şi un gin tradiţional, numit Genever. Bine, asta nu înseamnă că nu veţi găsi în meniuri şi vin sau alte tipuri de băuturi alcoolice, doar că cei mai mulţi olandezi comandă bere şi gin seara.

Unde ne oprim la masă?

Înainte să încep să vă povestesc despre câteva localuri pe care le puteţi încerca în city break, propun să vă spun despre bacşiş. În Olanda, bacşişul nu este obligatoriu, ca de altfel nici la noi, numai că diferenţa majoră este că nimeni nu se uită urât la tine dacă nu laşi nimic în plus faţă de suma de bani de pe nota de plată. Dacă serviciile au fost bune şi vreţi să răsplătiţi într-un fel sau altul chelneriţa/chelnerul de obicei se rotujeşte suma sau aplicaţi regula de bază: 10% în plus, calculând în funcţie de ceea ce aţi consumat.

    • Cel mai recunoscut lanţ de localuri este FEBO, un fel de McDonalds de la noi, cu mâncare de tipul fast food! Cât costă o masă aici? Doar câţiva euro!
    • Patiseria cu clătite sau Pancake Bakery este un alt loc unde trebuie să ajungeţi ca să gustaţi măcar o clătită cu brânză, şuncă, gem sau dulceaţă ori chiar fructe! Meniu (pe care-l puteţi consulta online) este foarte complex, aşadar aveţi de unde alege.
restaurant moeders

Aşa arată un perete de la Moeders

  • Încă un local şi gata: Moeders (traducerea exactă este “Mame”) e un restaurant tare călduros unde mai tot meniul este plin de feluri de mâncare tradiţională olandeză. Este deschis cu mai bine de 20 de ani în urmă şi pereţii localului sunt plini de sute de poze înrămate sau nu cu mămici de peste tot din lume. Dacă vreţi să mâncaţi acolo pregătiţi-vă buzunarele pentru apoximativ 20 de euro de persoană.

La “capitolul” baruri şi cafenele nu intru în detalii! Găsiţi câte unul la tot pasul, deci aveţi unde să vă odihniţi în timp ce vizitaţi atracţiile importante din localitate.

Singurul sfat pe care vi-l pot da este să alegeţi, măcar o singură dată în timpul city break-ului de la Amsterdam, o cafenea situată lângă unul dintre canalele Amsterdamului, chiar dacă preţurile sunt direct proporţionale cu priveliştea “investiţia” merită pe deplin!

Suntem curioşi: aţi fost în Olanda? Ce aţi mâncat bun? 🙂

Sursă foto: dutchgrub/ Flickr.com, moeders.com şi kthread/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi iamsterdam.com.

Adauga un comentariu