Amalgam turistic la Haga

Foto 1

Hare are multe de oferit

În două momente din călătoriile sale turistul trebuie să gestioneze bagaje. Când pleacă spre destinaţia la care doreşte să ajungă, şi atunci când se pregăteşte să îşi încheie city break-ul. A fost ”fun” dar uite că am ajuns şi la momentul în care trebuie să ne luăm rămas bun de la Haga. Pe la începutul călătoriei noastre vă spuneam despre Haga că este unul dintre cele mai importante oraşe din Olanda, fiind practic centrul politic şi administrativ al acestei ţări. În Haga puteţi găsi instituţiile cu cea mai mare putere de conducere din Olanda. Adică, de exemplu, aici veţi găsi sediul de facto al Guvernului olandez, cât şi camerele superioare şi inferioare al ţării. Vorbesc de ”Eerste Kamer” şi ”Tweede Kamer”. Tot în Haga lucrează şi regina Beatrix a Ţărilor de Jos, deci dacă ar fi să facem o comparaţie, Haga este ca un Bucureşti pentru România. Get it?

Numele oficial al oraşului Haga este de fapt şi de drept ”Gravenhage”, cel puţin aşa spun actele. În traducere ”Gravenhage” înseamnă ”ocolul contelui”, ”poreclă” care vine de la faptul că în urmă cu sute de ani Haga era locaţia unde conţii olandezi vineau să vâneze. În Haga cel mai bine este să mergem vara, deci atunci când e călduţ şi biiiine. Aşa spun meteorologii şi eu cred că ar fi bine să îi ascultăm.

Haga este un oraş frumos, mic şi cochet, un fel de ”all you want” la pachet frumos ambalat şi cu surprize care te vor surprinde plăcut. Sper că a fost utilă pentru voi harta turistică a oraşului Haga şi că în cele din urmă busola voastră a fost aceasta. Oricum dacă prin Haga aveţi vreodată probleme cu orientarea nu ezitaţi să întrebaţi pe oricine despre ce adresă căutaţi. Oamenii de aici sunt foarte deschişi şi prietenoşi.

Foto 3

Ai o groază de sit-uri interesante de văzut în Haga

Ce avem de vizitat prin Haga

Când mergi într-o vacanţă mergi pentru a te relaxa-perfect de acord cu voi. Dar când mergi în vacanţă la Haga, treburile stau diferit. În Haga te poţi relaxa vizitând o groază de locuri şi obiective foarte faine şi trebuie să ştiţi ce să vizitaţi în Haga. E musai să treceţi pe la Galeria de Artă ”Mauritshuis”. Obiectivul a fost reşedinţa contelui John Maurice de Nassau, dar acum găzduieşte o colecţie impresionantă de artă. Printre operele pe care le puteţi găsi aici se numără sute de tablouri semnate de Rembrandt sau Jan Steen. Un alt loc de vizitat este Oraşul în miniatură ”Madurodam”. Madurodam a fost construit în 1952 şi reprezintă o atracţie importantă în Haga. Sit-ul a fost botezat după un student evreu din Curacao, George Maduro. Acesta a luptat împotriva trupelor naziste şi a murit în lagărul de concentrare din Dachau în 1945. Post mortem Maduro a primit medalia de cavaler gradul 4 din cadrul armatei olandeze.

Pentru cei pasionaţi de maşini un sit important şi ”must see” este Muzeul de Automobile ”Lowman”. Muzeul a fost fondat în 1969 şi de atunci şi-a tot schimbat locaţia, dar acum poate fi găsit în Haga. Acesta are o colecţie de aproximativ 200.000 de maşini. Pentru cei dintre voi care iubesc ştiinţele naturii, în Haga puteţi merge la Muzeul Ştiinţific ”Museon”. Muzeul a fost fondat în 1904 de către un om de presă, Frits van Paasschen şi ar fi trebui să fie o un mijloc util prin care copiii olandezi să înveţe tainele industriei autohtone.

Obiectivele inedite din Haga

Este genial ca atunci când mergi într-un loc necunoscut să descoperi părţile , să le spun, mai ascunse. Cred că poţi căpăta o senzaţie de adevărat temerar. Nu? V-am spus cam ce obiective inedite poţi vedea în Haga. Trebuie să vă reamintesc de Muzeul Mesdag, un loc absolut uimitor care sigur vă va impresiona. Aici veţi găsi o pictură foarte mare care oferă o iluzie optică nemaiîntâlnită. Şi nu pot să nu vă aduc aminte de Muzeul Naţional al Poştei din Haga unde veţi putea vedea cea mai renumită colecţie de timbre din Olanda, cât şi diverse echipamente pe care poştaşii din această ţară le foloseau sau le folosesc în munca de zi cu zi.

Dacă vă plac artele în formă teatrală, trebuie să daţi o tură şi pe la Teatrul Roial din Haga. Nici Parcul Obervoorde nu este un loc pe care aţi vrea să îl rataţi. Vă puteţi plimba pe aleile de aici, puteţi citi o carte în linişte pe una dintre băncuţele spaţiului de agrement, sau puteţi pur şi simplu să vă bucuraţi de liniştea de aici.

Foto 2

Deliciile culinare din Haga

Ce bunătăţi găsim în Haga

V-am povestit câte puţin din fiecare loc interesant unde puteţi să mâncaţi în Haga şi aţi văzut cam şi ce preferinţe culinare au olandezii la fiecare masă a zilei. La micul dejun în Haga se mănâncă în special şunca, ouă fierte sau prăjite, brânză ori caşcaval şi dulceaţă cu sau fără margarină, aici ţine de preferinţele fiecăruia. Prânzul este de obicei cea mai grăbită masă în Haga, la care se serveşte un soi de clătită care conţine o umplutură, ce poate fi diferită, în funcţie de meniul fiecărui local. La cină în Haga peştele nu trebuie să lipsească de pe masă. Codul, batogul, stridiile sau ţiparul şi chiar heringul sunt soiurile de peşte preferate de olandezi. În general meniurile localurilor din Haga au pentru segmentul de peşte produse afumate, o metodă foarte populară de a găti în Ţările de Jos.

Ca şi locuri unde poţi mânca bine Haga îţi oferă una dintre cele mai bune patiserii din Olanda – Patiseria Hans şi Frans. La capitolul restaurante puteţi merge la Restaurantul Alexander. Bucătarii de aici se pricep să gătească şi bucate autohtone dar şi străine, trebuie doar să aveţi răbdare şi poftă să încercaţi cât mai multe.

La shopping prin Haga

Călătoriile sunt în general un bun prilej pentru a le cumpăra celor dragi câte ceva. V-am spus cam ce shopping puteţi face în Haga şi vă amintesc de magazinele de suveniruri de unde puţeţi lua pentru cei dragi căni personalizate sau inscripţionate, cu numele oraşului sau poate vă încântă să luaţi un zmeu autentic olandez.

Cam asta a fost totul despre Haga. Sper că a fost pe placul vostru micuţul orăşel olandez. Dar vă rog să ne spuneţi totuşi, voi de ce aţi vizita Haga?

Sursă foto: Berto Garcia/Flickr.com, celesteh/Flickr.com şi Marco Raaphorst/ Flickr.com

Adauga un comentariu