“A fi diferit e un lucru bun” spun vienezii

Aşa se vede apusul în Viena în apropierea Dunării

Chiar este un lucru bun! Eu una nu aş putea să-mi imaginez lumea după un tipar strict!

Libertatea şi diversitatea sunt acceptate şi mai mult, primite “cu braţele deschise” peste tot prin Viena. Probabil că acestea sunt şi cele două motive pentru care oraşul este considerat şi capitala expoziţiilor şi festivalurilor comunităţilor de gay. Pentru a nu spune că mă înşel, vă enumăr doar câteva dintre ele: Viena în negru (20 – 23 octombrie 2011) este o întâlnire dedicată celor cărora le plac hainele din piele şi obiectele de culoare închisă, Balul Curcubeului (11 februarie 2012) este un festival dedicat baletului vienez clasic pentru homosexuali şi lesbiene şi are loc în ambianţa Hofburgului vienez, Balul trandafirilor (16 februarie 2012) este un alt festival dedicat gay-ilor, dar de data aceasta se trece de la muzica simfornică la una disco, Life Ball este un eveniment de caritate SIDA/HIV, iar lista poate continua la nesfârşit, mai ales că an de an vienezii se mai gândesc la încă o sărbătoare, doar nu degeaba se spune că aici sunt cele mai multe sărbători. Ceea ce vreau să punctez, iar cei care au ajuns în Viena până acum pot să confirme acest lucru, este că oraşul este unul plin de culoare şi că localnicii sunt atât de relaxaţi şi de veseli dintr-un motiv atât de simplu, pe atât de neacceptat pentru români: diversitatea este bună!

La toate evenimentele de mai sus, evenimente la care probabil unii dintre voi aţi ridicat din sprâncene se adaugă spectacolele “grele” de la Opera de Stat sau de la Teatrul Naţional sau expoziţii la muzeele din oraş, expoziţii cu obiecte de artă nepreţuite, lansări sau alte evenimente dedicate iubitorilor de alt tip de frumos!

Bicicleta este mijlocul de transport preferat de localnici

De la artă la sport

Dacă mai sus vă spuneam că “diversitatea” este cuvântul cheie pentru vienezi, măcar să fim în ton, aşa că trecem de la domeniul artistic direct la tipurile de sporturi pe care le puteţi practica la Viena. Bine, dacă plecaţi într-un city break parcă nu veţi avea timp şi de asta, dar o plimbare cu bicicleta cred că ar merge, măcar că vă duceţi de la o atracţie turistică la alta pe două roţi. Lângă mai toate staţiile de metrou veţi descoperi centre Citybike (sunt aproximativ 80 la număr) de unde puteţi închiria biciclete cu doar câţiva euro şi dacă vă îngrijoraţi cu privire la drumurile speciale pentru biciclişti vă mai spun că în total în Viena sunt nu mai puţin de 1.200 de kilometri de piste pentru biciclişti. Important este doar să nu distrugeţi bicicletele sau să nu le ţineţi mai mult decât aţi declarat de la început, în ambele cazuri portofelul va fi mai uşor cu 600 de euro, o sumă de bani decloc de neglijat având în vedere la ce distracţii trebuie să renunţaţi apoi pentru a acoperi gaura.

Pe lângă plimbatul pe două roţi, în Viena, puteţi încerca şi o drumeţie în pădurile din apropierea oraşului şi apoi puteţi să experimentaţi un alt tip de plimbare la malul Dunării.

Despre piscine refuz să vă spun ceva, nu de alta dar puteţi oricând să alegeţi varianta naturală şi cu muuult mai ok. Dunărea este “exploatată” la maxim, iar localnicii şi turiştii sunt atraşi în orice perioadă a anului de locaţiile apropiate apei.

Dunărea Veche

Dunărea Veche este plină de grădini şi pajişti pe care toată lumea se odihneşte, restaurante cu terase pe malul apei şi atrage atât înotători, cât şi vâslaşi şi chiar pe cei care pratică surf. Apropo de surf, puteţi alege dintre cele trei şcoli de surf dacă vreţi să aveţi parte de senzaţii tari.

De asemenea, tot aici puteţi închiria o barcă cu vâsle sau una electrică ori o hidrobicicletă, important e doar să vă distraţi şi să nu uitaţi să faceţi o fotografie Vienei de pe Dunăre.

Insula Dunării

Insula Dunării este o insulă creată artificial de vienezi, dar asta nu înseamnă că duce lipsă de vizitatori, ba chiar numără 300.000 de vizitatori pe an, cei mai mulţi vin pentru a se bucura de festivalul Donauinselfest ce ţine trei zile şi este cel mai mare eveniment din Europa destinat tinerilor.

Shopping ieftin şi de calitate

Unde facem cumpărăturile?

Doamnelor şi domnişoarelor nu v-am uitat, aşa că nu putem să trecem peste capitolul în care vă povestim despre shopping la Viena!

Pentru mulţi români o fugă la Viena pentru o garderobă nouă nu este ceva ieşit din comun. Peste tot prin oraş sunt mall-uri sau alte centre şi magazine cu tot felul de haine cu etichete cunoscute, dar cu preţuri mai mici decât ale noastre, iar dacă veţi prinde şi sezon de reduceri, deja vorbim de sume mici şi investiţii mari… în şifonier!

De exemplu, Mariahilferstrasse este numele străzii cele mai cunoscute atunci când vorbim de shopping. Multe magazine şi două centre mari: Gerngross şi EuroCenter aşteaptă zi de zi turiştii şi localnicii.

Un alt loc foarte cunoscut de către cei care fac shopping în Viena este Shopping City Sud (vienezii îi spun SCS) care este un fel de complex plin de magazine situat la circa 10 km de oraş. Când spun că este plin de magazine, mă refer la sute, mai exact mai bine de 350. Încă un pont: dacă vreţi să ajungeţi repede şi ieftin la Shopping City Sud luaţi autobuzul special care are staţie în faţa Operei de Stat din Viena.

La final, nu vă mai povestesc despre cursuri de gătit pentru că puteţi scăpa uşor, ieftin şi fără timp pierdut: cumpăraţi cartea “The New Sacher Cookbook” care conţine 70 de reţete din cele mai faimoase restaurante vieneze. Preparate tradiţionale şi nu numai, reţete pentru vegetarieni, ce mai, de toate pentru toţi!

Voi ce credeţi că ar mai fi de experimentat într-un city break la Viena?

Surse foto: Alexandre Lung/ Flickr.com, Cha già José/ Flickr.com şi JSmith Photo/ Flickr.com.

Resurse: Virtualtourist.com şi Wien.info.

Adauga un comentariu